Leerlingen voortgezet onderwijs

Het aantal leerlingen wordt jaarlijks gemeten. Daarnaast zijn verschillende gegevens over de prestaties van leerlingen in het vo bekend. 

Internationaal goede prestaties

Internationaal gezien presteren Nederlandse leerlingen goed op het gebied van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen. Ook presteren Nederlandse leerlingen goed als het aankomt op de beheersing van een tweede taal (Engels). De interesse voor het leren van Engels is groot. In de afgelopen jaren is het aantal scholen dat tweetalig onderwijs (tto) aanbiedt toegenomen en daarmee ook het aantal leerlingen dat tweetalig voortgezet onderwijs volgt. 

De burgerschapsvaardigheden van Nederlandse leerlingen blijven echter achter bij die van leerlingen uit de meeste andere Europese landen, zo blijkt uit onderzoek uit 2009. Een nieuw onderzoek wordt uitgevoerd en eind 2017 gepubliceerd. 

Net iets meer leerlingen in vmbo dan havo/vwo

In het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs, volgen net iets meer leerlingen vmbo dan havo of vwo. In de bovenbouw van havo en vwo is het profiel economie & maatschappij het meest populair.