Vacatures en naar wens vervulde formatie leraren in fte in G5 en Nederland

In de onderstaande figuur is te zien de door de scholen gemelde percentages tekorten die door de deelnemende scholen werd gemeld. De percentages kunnen als geldend voor de complete gemeente van de G5 worden beschouwd. De respons buiten de G5 was 55%. De hier gepresenteerde percentages worden als geldend voor het hele gebied beschouwd.

Vacatures en verborgen vacatures van leraren in de G5 en Nederland

Vacatures en verborgen vacatures van leraren in de G5 en Nederland Naar type vacature en in percentage van de totale formatie, gemeten in oktober 2021, cijfers van deelnemende scholen, exclusief NPO en EHK.
Verborgen vervangingOpen-staande vervangingVerborgen regulier
Almere3%1%9%
Amsterdam4%1%9%
's-Gravenhage3%1%9%
Rotterdam3%1%7%
Utrecht2%1%3%
Nederland zonder G52%1%3%

Omdat de grafiek anders onleesbaar zou worden is de categorie 'naar wens vervulde vacatures' in de grafiek weggelaten. Het CSV bestand bevat de brongegevens van alle vier de categorieen.

Ondanks de veelheid aan informatie in de grafiek zijn enkele conclusies eenvoudig te trekken:

  • In omvang is het grootste gemelde probleem in alle steden de verborgen reguliere vacatures.
  • Op de tweede plaats komen de verborgen vervanging vacatures.
  • Utrecht lijkt van de steden relatief de minste problemen te ervaren maar toont dezelfde verdeling aan van vacatures en naar wens vervulde formatie als de rest van Nederland.

Het is wel van belang de aparte positie van de G5 te benadrukken: hier is 15% van de landelijke leerling populatie te vinden en 25% van de landelijke tekorten aan leraren.

Centerdata Brontabel als csv (276 bytes)