Aansluiting hoger onderwijs-arbeidsmarkt
Het hoger beroepsonderwijs (hbo) leidt op tot een beroep. Veruit de meeste studenten stromen na hun hbo-opleiding uit naar de arbeidsmarkt. In het wetenschappelijk onderwijs (wo) stromen de meeste studenten na hun masteropleiding uit naar de arbeidsmarkt, maar ook na een bacheloropleiding kan gekozen worden voor toetreding tot de arbeidsmarkt.
De positie van hbo- en wo-schoolverlaters op de arbeidsmarkt wordt geanalyseerd via de registergegevens (loonadministratie).
Merendeel hbo-gediplomeerden heeft een baan
Ruim 89% van de gediplomeerde hbo-ers die uitstroomden in studiejaar 2017/2018 had in oktober 2018 werk. Dit is na 2014 het vijfde jaar op rij waarbij het percentage werkenden groter is dan een jaar eerder. In de periode 2007-2013 was juist een dalende trend te zien. Een kleine minderheid komt direct na de opleiding in een uitkering terecht. In oktober 2018 had 2% van de gediplomeerde hbo-uitstromers een uitkering.
Baankans verschilt per opleidingsrichting en -type in het hbo
Studenten met een master-diploma in het hbo hebben direct na uitstroom gemiddeld minder vaak werk dan studenten met een hbo bachelor-diploma. Bachelor-uitstromers uit de richtingen 'Gezondheidszorg' en 'Onderwijs' hebben de beste aansluiting op de arbeidsmarkt en het hoogste uurloon. Uitstromers uit de richting 'Taal en cultuur' hebben de minst goede aansluiting en het laagste uurloon.
Meer kans op een baan met wo masterdiploma
Ruim 3 van de 4 wo-studenten die uitstroomden in studiejaar 2017/2018, hadden in oktober 2018 betaald werk. Gediplomeerde uitstromers hebben een grotere kans op een baan dan niet-gediplomeerde. Bovendien geeft een masterdiploma (81% werk) meer kans op een baan dan een bachelordiploma (70% werk). Ook liggen de uurlonen voor gediplomeerde master-studenten hoger dan die van bachelor-gediplomeerden.