Uitval in de tekortsectoren gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek

Met de extra middelen voor tekortsectoren gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek (hbo) wordt ingezet op het doel meer mensen op te leiden in de tekortsectoren. Een vermindering van de uitval in de tekortsectoren vergroot de kans op meer gediplomeerden die de arbeidsmarkt betreden.

De grafiek laat voor het hbo per instroomjaar de uitval in de tekortsectoren (gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek) één jaar na het instroomjaar zien. Deze uitval is uitgedrukt in een percentage en is het aandeel van alle nieuwe hoofdinschrijvingen in de tekortsectoren van personen die één jaar na het desbetreffende instroomjaar niet meer staan ingeschreven in het ho én geen diploma hebben behaald in een van de tekortsectoren.

De uitval in de tekortsectoren (hbo): het aandeel van alle nieuwe hoofdinschrijvingen in de tekortsectoren van personen die één jaar na het desbetreffende instroomjaar niet meer staan ingeschreven in het ho én geen diploma hebben behaald in een van de tekortsectoren

De uitval in de tekortsectoren (hbo): het aandeel van alle nieuwe hoofdinschrijvingen in de tekortsectoren van personen die één jaar na het desbetreffende instroomjaar niet meer staan ingeschreven in het ho én geen diploma hebben behaald in een van de tekortsectoren Percentage
InstroomjaarUitval tekortsectoren (Bètatechniek, Gezondheidszorg en Onderwijs)
201717,30%
201817%
201912,70%
202013,10%
202117,30%

De uitval in de tekortsectoren (gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek) is voor de instroomjaren 2017-2021 gemiddeld ongeveer 15,5 procent. De uitval is het laagst voor het instroomjaar 2019: 12,7 procent van de nieuwe hoofdinschrijvingen van dat jaar correspondeert met personen die één jaar later zonder diploma in de tekortsectoren niet meer staan ingeschreven in het ho. De uitval is voor het instroomjaar 2017 gelijk aan dat van het instroomjaar 2021 (17,3 procent). Onder “Download deze grafiek” vindt u ook de gegevens over eerdere instroomjaren.

Brontabel als csv (303 bytes)