Switch in de tekortsectoren gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek

Met de extra middelen voor tekortsectoren gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek (hbo) wordt ingezet op het doel meer mensen op te leiden in de tekortsectoren. Een vermindering van studiewissel in de tekortsectoren vergroot de kans op meer gediplomeerden die in een van de tekortsectoren de arbeidsmarkt betreden.

De grafiek laat voor het hbo per instroomjaar de switch in de tekortsectoren (gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek) één jaar na het instroomjaar zien. Deze switch is uitgedrukt in een percentage en is het aandeel van alle nieuwe hoofdinschrijvingen in de tekortsectoren van personen die één jaar na het desbetreffende instroomjaar geen diploma hebben behaald in een van de tekortsectoren én ingeschreven staan in het ho, maar niet meer bij dezelfde opleiding.

De switch in de tekortsectoren (hbo): het aandeel van alle nieuwe hoofdinschrijvingen in de tekortsectoren van personen die één jaar na het desbetreffende instroomjaar geen diploma hebben behaald in een van de tekortsectoren én ingeschreven staan in het ho, maar niet meer bij dezelfde opleiding

De switch in de tekortsectoren (hbo): het aandeel van alle nieuwe hoofdinschrijvingen in de tekortsectoren van personen die één jaar na het desbetreffende instroomjaar geen diploma hebben behaald in een van de tekortsectoren én ingeschreven staan in het ho, maar niet meer bij dezelfde opleiding Percentage
InstroomjaarSwitch tekortsectoren (Bètatechniek, Gezondheidszorg en Onderwijs)
201713,40%
201813,90%
201911,20%
202010,80%
202112,20%

De switch in de tekortsectoren (gezondheidszorg, onderwijs en bètatechniek) is voor de instroomjaren 2017-2021 gemiddeld 12,3 procent. De switch is het laagst onder nieuwe hoofdinschrijvingen van het jaar 2020: 10,8 procent van die inschrijvingen zijn personen die één jaar later bij de opleiding in kwestie niet meer staan ingeschreven en een andere opleiding in het ho aan het volgen zijn. Onder “Download deze grafiek” vindt u ook de gegevens over eerdere instroomjaren.

Brontabel als csv (297 bytes)