Onderbenutte deeltijdwerkers

Deeltijdwerkers worden gezien als belangrijk arbeidspotentieel om bijvoorbeeld personeelstekorten te verminderen. Hoeveel mensen met een deeltijdbaan willen hun werkweek uitbreiden?

De grafiek laat het aandeel onderbenutte deeltijders onder vrouwen en mannen zien. Onderbenutte deeltijders zijn mensen die meer uren willen werken en hiervoor binnen twee weken beschikbaar zijn.

Onderbenutte deeltijders, 2022

Onderbenutte deeltijders, 2022 In procenten van niet-onderwijsvolgende vrouwen en mannen (15 tot 65 jaar)
GeslachtTotaalDeeltijdVoltijd
Vrouwen5,580,7
Mannen2,1100,3

In deeltijd werkende vrouwen wilden in 2022 minder vaak dan mannen meer uren werken en waren daarvoor binnen twee weken beschikbaar. Het ging om 8 procent van de vrouwen tegenover 10 procent van de mannen in 2022. Wel zijn er (in absolute aantallen) meer onderbenutte deeltijders onder de vrouwen (180 duizend) dan de mannen (72 duizend), omdat vrouwen vaker in deeltijd werken. Er is ook een kleine groep onderbenutte deeltijders onder de voltijders. De hoofdwerkkring bepaalt namelijk of iemand meer wil werken en daarvoor beschikbaar is. Een voltijds werkende met de hoofdbaan in deeltijd kan daardoor toch bij de onderbenutte deeltijders worden geteld.

Brontabel als csv (75 bytes)