1 op de 6 meisjes wordt online gepest

Vrouwen zijn vaker slachtoffer van cyberpesten dan mannen. Meisjes tussen de 15 en 18 jaar hebben hier het vaakst mee te maken: één op de 6 meisjes is slachtoffer geweest.

Stalken, laster en chantage

Vrouwen zijn met 3,4% vaker slachtoffer van een of meerdere vormen van cyberpesten dan mannen (2,9%). Ongeveer 1% van de vrouwen is weleens online gestalkt (hinderlijk gevolgd), twee keer zoveel als mannen. Ook met laster krijgen vrouwen vaker te maken: persoonlijke foto's, filmpjes of roddels die via sociale media worden verspreid.

Percentage slachtoffers cyberpesten naar geslacht (2012/2014), bevolking 15 jaar of ouder
MannenVrouwen
Cyberpesten totaal2,9%3,4%
Laster0,9%1,1%
Stalken0,5%1,0%
Chantage0,2%0,3%
Bedreiging met geweld0,6%0,5%
Anders1,1%1,2%
CBS Brontabel als csv (155 bytes)

Vooral meisjes tussen 15-18 jaar slachtoffer

Cyberpesten treft het meest jongeren, vooral meisjes tussen de 15-18 jaar. Maar ook niet-westers allochtone vrouwen en homo- en biseksuele mannen. Daarbij kan het ook om chantage gaan. Bij meisjes en vrouwen zijn de daders vaak een ex-partner, maar het kunnen ook collega's of studiegenoten zijn.